نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

گروتسک، نوعی نگاه به هستی است. این اندیشه، درواقع برگرفته از نقاشی‌های کهن غارهای باستانی در ایتالیاست که آمیزه‌ای از انسان، گیاه و حیوان را به شکلی درهم و پیچیده نشان می‌داد. بعدها این سبک به هنر و ادبیات رسوخ کرد و پایه‌گذار شیوه‌ای نو و منحصر به فرد در آثار ادبی شد. اغراق، هنجارگریزی، استهزا، زبان توهین‌آمیز و بدن‌مندی از نشانه‌های این سبک ادبی است. شیوه‌ای که نویسندة رمان «اعترافات هولناک لاک‌پشت مُرده» به‌شکلی ویژه از آن در نگارش اثرش بهره جسته است. در این رمان هراس‌آورترین و تلخ‌ترین پیشامدهای زندگی با طنزی گزنده و زبانی رکیک روایت می‌شود. شیوه‌ای که با آمیختن صحنه‎‌های گوناگونِ مرگ، غذا خوردن و خواهش‌های تنانه، در جای‌جای رمان جلوه‌ای بارز از سبک گروتسک را پدید آورده است. در این نوشتار تلاش شده است تا با روش توصیفی ـ تحلیلی، ضمن تحلیل عناصر گروتسک و چگونگی تأثیرپذیری نویسنده از این عناصر، به بررسی خاستگاه‌های گرایش راوی رمان به استفاده از زبان و مؤلفه‌های گروتسکی پرداخته شود. یکی از اهداف مهم پژوهش این است از بیان صرف عناصر گروتسک فراتر رفته و این مؤلفه‌ها در راستای تحلیل روان شخصیت راوی به کار گرفته شود. فرآیندی که نتیجة آن رسیدن به مواردی همچون ترس از مرگ، اضطرابها و روان‌ضربه‌های طول زندگی، به‌عنوان محرک اصلی برای گزینش سبک زندگی گروتسکی از سوی راوی است. حاصل این پژوهش تأثیر بُعد ناخودآگاه ذهن شخصیت داستان را بر شکل‌گیری ذهن و زبان گروتسکی آشکار می‌سازد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

- آدامز، جیمز لوتر؛ ویلسون یتس (1389) گروتسک در هنر و ادبیات، ترجمۀ آتوسا راستی، تهران: قطره.
- امامی، مونا ؛ بهنام کامرانی (1398) ویژگی‌های بدن گروتسک در چهار نقاش معاصر ایران، نشریه کیمیای هنر، شماره 33 ( ص 21- 39).
- انصاری، شهره و کیوان شربتدار (1391). «گروتسک و ادبیات داستانی؛ بررسی مفهوم گروتسک و کاوش مصداق‌های آن در داستان‌های کوتاه شهریار مندنی‌پور»، ادبیات پارسی معاصر، دورة 2، شمارة 2، صص 121-105.
- برزگر، مرتضی (1397) اعترافات هولناک لاک‌پشت مرده، تهران: چشمه
- تامسن، فیلیپ (1390)  گروتسک، ترجمۀ فرزانه طاهری، تهران: نشر مرکز.
- جاور، سعیده و ناصر علیزاده (1397). «بررسی عناصر گروتسک در رمان خوف اثر شیوا ارسطویی (براساس نظریات میخائیل باختین، فیلیپ تامشون و ولفگانگ کایزر)»، زبان و ادب فارسی، شمارة 237، صص 57-37.
- حسینی، فرشته سادات، غلامحسین شریفی ولدانی و اسحاق طغیانی اسفرجانی (1397). «بررسی گروتسک و پیشینة آن در ایران»، تاریخ ادبیات، دورة 11، شمارة 2، صص 54-27.
- طاهری، علیرضا و مهرداد کشتی‌آرا (1401) واکاوی مفهوم گروتسک در ادبیات و نقاشی، نشریۀ رهپویۀ هنر،  سال پنجم، شماره 1 (27- 37)
- کادن، جی ای (1380) فرهنگ ادبیات و نقد، ترجمۀ کاظم فیروزمند، تهران: شادگان.
- فروید، زیگموند (1399) کاربرد روان‌کاوی در نقد ادبی، ترجمۀ حسین پاینده، تهران: مروارید.
- مکاریک، ایرنا ریما (1393) دانشنامۀ نظریه‌های ادبی معاصر، ترجمۀ مهران مهاجری و محمد نبوی، تهران: آگه.
- نولز، رونلد (1393) شکسپیر و کارناوال پس از باختین، ترجمۀ رویا پورآذر، تهران: هرمس.
- یالوم، اروین (1397) روان‌درمانی اگزیستانسیال، ترجمۀ سپیده حبیب، تهران: نشرنی
- یونگ، کارل گوستاو (1392) انسان وسمبل‌هایش، ترجمۀ دکتر محمود سلطانیه، تهران: جامی.