نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

2 پژوهشگر پسادکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

چکیده

تنوّع موضوعات و پراکندگی تحقیقات انجام‏شده در زمینۀ معراج‏نامه‏ها، چشم‏انداز گسترده‏ای در دو دهۀ اخیر پیش روی پژوهشگران میان‏رشته‏ای در ایران گشوده‏است. در جستار حاضر، به روش فراتحلیل، این پژوهش‌ها و سیر نگارش آنها را شناسایی، دسته‏بندی و بررسی کردیم. دستاوردهای این پژوهش آینده‌پژوهی در زمینۀ تحقیقات حوزۀ معراج را هدف‌مند کرده، مسیر انتخاب موضوع مناسب پژوهشی را برای پژوهشگران علاقه‌مند به این حوزه روشن‏تر خواهد کرد. براساس نتایج تحقیق، معراج تا به امروز، در حوزه‌های ادبی، دینی، تاریخی - اسطوره‌شناختی، عرفانی، فلسفی، هنری و بینارشته‌ای، موضوع پژوهش‌های محض متعددی بوده است. این تحقیقات عموماً با روش توصیفی تحلیلی، رویکرد تطبیقی و مقایسه‌ای، و بر مبنای ساختارِ مقدمه، بحث، نتیجه و منابع نشر یافته‌اند؛ با این‏همه، جای خالی پاره‌ای از رویکردهای پژوهشی در آنها دیده می‌شود: بررسی معراج از منظر رویکردهای نوین نقد ادبی و بینامتنی؛ درک عناصر اعتقادی اعصار مختلف؛ پیگیری مباحث نمادین حکمی، عرفانی و مذهبی در معراج‌نگاری‌ها؛ درک دیدگاه فقهای ادیان مختلف در باب معراج؛ ردیابی آیات و احادیث معراج در آثار مختلف؛ غنی کردن منابع مطالعاتی در حوزۀ معراج؛ رسیدن به الگوی جهانی قابل قبول برای بررسی معراج‌نامه‌ها و معراج‌نگاری‌ها؛ درک بهتر ایدئولوژی معراج‌نویسان و معراج‌نگاران؛ و درک انواع فضاسازی‌ها در معراج‌نگاری‌ها بخشی از این رویکردهاست.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

کتاب‌نامه
- قرآن کریم. (۱۳۹۲). مترجم ح. انصاریان. تهران: تلاوت. 
- ابن منظور، جمال‌الدین ابوالفضل (۱۴۰۸).  لسان العرب، الطّبعه الاولی، لبنان (بیروت): دار احیاء التراث العربی.
- برزگر، ابراهیم (۱۳۸۷). «تاریخچه، چیستی و فلسفۀ پیدایی علوم میان‌رشته‌ای»، فصلنامه مطالعات میان‌رشته‌ای در علوم انسانی، سال اول، شمارۀ ۱، صص ۳۷-۵۶.
- جهان‌پور، فاطمه (۱۳۹۴). «تحلیل محتوایی معراج‌نامه‌های مزدایی»، جستارهای ادبی، شماره ۱۹۰، سال چهل و هشتم، صص ۸۱-۱۱۳. 
- سهرابی‌فرد، نسرین (۱۳۸۵). «مروری بر مبانی فراتحلیل»، فصلنامۀ روانشناسان ایرانی، سال سوم، شمارۀ دهم، صص 171-169.
- شاقول، یوسف و عموزاده، محمد (۱۳۸۶). «میان‌رشته‌ای‌ها: تعاریف و ضرورت‌ها»، رهیافت، شمارۀ ۴۰، صص ۲۵-۳۴.
- صابری، علی‌اکبر و بشیر، حسن (1399): «فراتحلیل مقالات فصلنامه علمی مطالعات میان‌فرهنگی (دورۀ 10 الی 14)»، فصلنامه علمی مطالعات میان‌فرهنگی، سال پانزدهم، شمارۀ 44، صص 50-9.
- عابدی، احمد و همکاران (1385): «درآمدی بر روش پژوهش فراتحلیل در تحقیقات آموزشی»، حوزه و دانشگاه، سال دوازدهم، شماره 49، صص 140-121.
- نامورمطلق، بهمن (1386): درآمدی بر بینامتنیّت، نظریّه‌ها و کاربردها، تهران: نشر سخن.